ATT SÄGA FARVÄL
ATT SÄGA FARVÄL
När är det dags
Beslutet om att låta sitt djur få somna in är bland det svåraste beslut man måste fatta som djurägare och det är många djurägare som jag pratar med som undrar hur man egentligen kan veta när det är dags. Ofta är man rädd att man fattar beslutet för tidigt även om man innerst inne vet att det är dags. Och i vissa fall är det så att man själv har svårt att släppa taget. När funderingarna hopar sig kan det därför vara bra att ha någon att prata med. Då finns jag här för dig.
Vi går tillsammans igenom hur ditt djur mår, om hon/han har ett förändrat beteende och vilka kliniska symptom du märkt av eller om något särskilt har hänt. Genom frågorna och ev också en undersökning får jag en helhetsbild av ditt djur och utifrån detta kan vi komma fram till om det finns något mer att göra och vad det i så fall innebär för ditt djur men också för dig som djurägare. Det är med hänsyn till djurets livskvalitet som vi fattar beslutet om när det är det dags att få somna in.
Tecken som man kan man titta efter:
- Din hund/katt har svårt att resa sig och går stelt
- Hunden eller katten sover mer än vanligt
- Katten hoppar inte längre upp på bänkar eller bord
- Hunden vill inte riktigt gå med på de vanlig promenaderna
- Katten har börjat dra sig undan och gömmer sig
- Hunden eller katten har fått ett förändrat beteende. De kan ha börjat bli mer tillgivna eller oroliga men också stingsliga eller aggressiva
Hur går det till
Your Subtitle Goes Here
Jag försöker att anpassa mig så långt det går till hur ni helst vill ha det, det är ju du som känner ert djur bäst. Kanske vill du att din hund eller katt får somna in i ditt knä eller kanske på sin favoritfilt? Om vädret så tillåter kan vi eventuellt vara ute i trädgården? Jag strävar efter att göra avskedet så lugnt och fint som möjligt och utifrån dina önskemål så långt det går. När jag kommer så går vi igenom vad som kommer att hända vid besöket.
Innan besöket
Your Subtitle Goes Here
Innan jag kommer kan det vara bra att ha rastat hunden om det är möjligt för den. Meddela innan om du vill att jag har med svepfilt vid besöket.
Är du ny kund hos mig eller hos Dalbyveterinären vill jag att du laddar ner och fyller i blanketten Journalunderlag. Jag vill även att du skriver ut och fyller i blanketten ”Anhållande om avlivning av husdjur” eller ”Fullmakt, anhållande om avlivning av husdjur” (om djurägaren inte är med själv). Du kan ladda ner blanketten ”Anhållande” HÄR och ”Fullmakt” HÄR. Jag börjar alltid med att hälsa på dig och ditt djur, därefter följer lite administration med journalföring och betalning så att det är avklarat. Jag har med mig chipläsare för id-kontroll.
Du behöver kanske också kontakta ditt djurs försäkringsbolag och höra vad de kräver ifall det finns en livförsäkring som ska användas. Ibland behövs tidigare journaler från andra kliniker. Dessa kan behöva beställas hem för en sammanställning till försäkringsbolaget, vilket kan ta lite tid. Meddela mig i förväg om du behöver hjälp med intygsskrivning.
Fundera igenom innan
Your Subtitle Goes Here
- Om du/ni vill vara med hela tiden eller endast tills hunden/katten fått sin lugnande spruta?
- Om du vill att eventuella barn ska vara med? För min del får de gärna vara med, men då kan det vara bra att förbereda dem lite innan besöket
- Om du har flera djur, hur vill du göra för dem? De får gärna befinna sig i samma rum och även träffa det avlivade djuret efteråt så de vet vad som hänt och slipper leta/bli oroliga efteråt
- Hur du vill göra med din hund eller katt efteråt? Vill du ta hand om kroppen själv, köra den till kremering eller begrava den? Om du vill begrava den i trädgården eller på egen mark, behövs kanske tillstånd från kommunen.
- Om du vill att vi tar hand om eftervården gör vi gärna det. Vid vikt över ca 20 kg önskar vi hjälp att bära till bilen. Jag har en bår med mig.
- Vill du ha gemensam kremering med andra djur eller separat kremering och få hem en urna med askan i?
- Vid separat kremering där jag ombesörjer eftervården, hämtas askan hos Sysavs Djurkremering i Malmö efter överenskommen tid. efter överenskommen tid, normalt inom 2-3 veckor.
Hur går avlivning till
Your Subtitle Goes Here
Din hund/katt kommer att få en spruta under huden i nacken som gör att den sövs precis som inför en operation. Den blir då lugn och trött, efter en liten stund somnar den djupt, och efter ytterligare en liten stund känner den ingenting. Jag kommer kontrollera att den är väl sövd innan jag går vidare.Under den tid som din hund/katt blir trött och somnar får ni gärna kela och klappa den på ett lugnt och stillsamt sätt. Därefter lägger jag en kanyl i ett kärl i ett framben och ger sedan en överdos av två olika sorters narkosmedel. Ibland kan jag i stället ge narkosmedlet i vänstra sidan av bröstkorgen (i hjärtat). Hjärtat slutar slå en kort stund efter att djuret fått den sista sprutan med narkosmedel. Jag lyssnar med stetoskop tills hjärtat är alldeles tyst.
Önskar du/ni en stund själva med din hund eller katt efteråt så går det bra. Därefter följer en svepning som vi kan göra tillsammans om du vill, kanske vill du ha ditt djurs egna favoritfilt med, annars går det bra med ett vanligt lakan eller handduk.
Hela besöket tar ca 45 min – drygt en timme ungefär.
Bra att veta
Your Subtitle Goes Here
Ibland kan vissa uppleva att den första lugnande sprutan eventuellt svider lite under nackskinnet och vissa kan bli lite illamående men det varar oftast bara en kort stund.
En annan sak är att nästan alla djur har öppna ögon när de sövs och när de dör.
Efter insomnandet kan det ibland hända att det ser ut som om djuret drar efter andan. Det drar liksom några djupa snabba suckar, så kallade ”agonala suckar”. Dessa suckar är bara reflexer i hjärnans andningscentrum när det stänger av och inte några andetag. Det kan också läcka lite kroppsvätskor när kroppens alla muskler slappnar av och därför är det bra om hunden är rastad innan jag kommer, om det är möjligt för den, och att katten eller hunden är på en plats som man inte är så rädd om och som går att tvätta.