Julförberedelserna och julen ska vara en härlig tid, inte ett akut veterinärbesök fyllt av oro för att den glada hunden som fått i sig stora delar av chokladasken och måste kräkas eller för att den lilla nyfikna katten svalt paketsnöre som fastnat i tarmen och därför måste opereras.

Juletiden är fylld av faror för våra fyrbenta älsklingar och ju mer man vet om dessa faror desto lättare är det att försöka undvika dem. Ibland är olyckan framme och det är ingens fel men då finns vi veterinärer här för att hjälpa dig och ditt djur.

Tveka aldrig att kontakta mig eller jouröppet djursjukhus.

Julbaket en fara:
En deg som står på jäsning luktar gott och kan vara väldigt lockande för våra fyrbenta älsklingar. En jäsande deg är farlig eftersom den fortsätter att jäsa även efter att den kommit ner i magen och när en deg jäser så bildas etanol. Etanol tas upp i blodet och gör att hunden eller katten snabbt kan bli svårt alkoholförgiftat. Förutom symtom på berusning så sjunker blodsocker och blodtryck som i sin tur kan leda till chock, kramper och död.

Choklad en fara:
Ju högre kakaohalt det är i chokladen desto farligare är det. Att choklad är farlig beror på att det i kakao finns Theobromin och koffein som båda är sk metylxantinalkaloider vilket både hundar och katter är mycket känsliga för. Om ditt djur fått i sig kaksmet med choklad i, chokladpraliner eller en chokladkaka så kontakta omedelbart en veterinär. Känsligheten vid chokladförgiftning varierar och beror på hundens eller kattens individuella känslighet. Gör en uppskattning av hur mycket choklad ditt djur fått i sig, vilken kakaohalt det är på chokladen och vilken sort det rör sig om. Vanliga symptom på chokladförgiftning är kräkning, diarré, oro, hjärtklappning och kramper.