Eftersom många snart börjar förbereda julmaten, tycker jag att det är på sin plats att prata lite om sådant som vi äter och att vår mat faktiskt inte alltid är så hälsosam för hundarna eller katterna och att vissa livsmedel är direkt farliga.

FET OCH SALT MAT KAN VARA EN FARA: SKINKSPADET innehåller för mycket fett och är alldeles för salt för att det ska vara okej att ge till djuren. När det gäller SALT så behövs inga stora mängder för att man ska komma upp i en skadlig dos i förhållande till hundens vikt. Symptom på saltförgiftning är kramper, kräkningar och medvets-löshet.

FETTRANDEN på julskinkan – fall inte för trånande blickar! Ge den inte till hunden eller katten! Speciellt inte till hunden! Detta eftersom hundar är extra känsliga för en så pass koncentrerad mängd fett vid ett och samma tillfälle. Vid intag av större mängder fett kan bukspottkörtel överreagera och bli inflammerad. Bukspottkörtelinflammation kan bli ett livshotande tillstånd. Symptom på bukspottkörtelinflammation är bland annat buksmärta, kräkningar och diarré.

LÖK: Bland annat köttbullar, Janssons frestelse och sillinläggningar innehåller ofta mycket lök. All lök är giftig för hundarna och katterna. Lökförgiftning kan ge blodbrist, och i vissa fall kan det bli så allvarligt att djuret behöver en blodtransfusion. Symptom på lökförgiftning kan vara bleka slemhinnor, kräkningar, nedsatt aptit och kramper.

NÖTTER: Nötter kan om olyckan är framme fastna både i halsen och i tarmen och kan vara livshotande. Har djuret satt en nöt i halsen är det bråttom. Den som kan påbörja första hjälpen redan i hemmet kan göra stor skillnad.

REVBENSPJÄLL: De små benbitarna kan inte bara precis som nötterna lätt fastna i mag- och tarmkanalen och leda till akut buköppning utan även fastna i matstrupen på vägen ner vilket kan ge allvarliga skador.

MACADAMIANÖTEN är inte bara farlig för att den kan fastna i tarmen utan den är också giftig för hundarna och katterna. En hund som ätit Macadamianötter får problem med muskler och nervsystem, den kräks, blir apatisk, svag, får feber och skakningar.

BITTERMANDEL: Den är inte bara farligt för människan utan också djuren. Bittermandel innehåller ett ämne som heter vätecyanid. Förgiftning leder till kräkningar, allvarlig påverkan på andningsvägarna och hjärtat med i värsta fall dödlig utgång som följd.

Blir din hund eller katt allmänpåverkad, börjar kräkas, må illa eller matvägrar, får kramper eller sänkt medvetande grad vänta då inte. Kontakta då mig eller jouröppet djursjukhus så snart som möjligt för undersökning, diagnos och åtgärd.