Nu när vi är inne i de veckor där många är i full gång med julförberedelserna så kommer jag här att tipsa lite om vad som är att tänka på kring Julens Faror!

Först ut är ljudrädsla, eftersom det finns receptbelagd hjälp att få för dem som verkligen behöver det, men krävs en veterinärundersökning innan så man behöver kanske planera detta lite.

Kvällen med stort K, som ska vara så magisk och festlig i glada vänners lag, förvandlas snabbt till ett mardrömsscenario och man befinner sig sittandes på golvet i tvättstugan med en skräckslagen hund i knäet. En hund som darrar och saglar och inte vet vart den ska ta vägen …

Nyårsafton är en jobbig kväll för många djur och dess ägare och för vissa börjar det redan veckorna innan nyår, då det tjuvsmälls lite här och där. Men det är inte bara hundar som blir rädda för fyrverkerier, även katter kan bli väldigt rädda när det smäller runt nyår.

En del djur reagerar på själva smällandet, andra på det visslande ljudet eller det blinkande ljuset från fyrverkerierna, och en del reagerar på både ljud och ljus. Hundar och katter som är rädda för fyrverkerier kan också vara rädda för andra saker, till exempel åska eller andra höga ljud.

Vad kan man själv göra hemma för att försöka undvika att ens katt eller hund blir skrämt när det är mycket fyrverkerier och smällare ute? Om man har möjlighet att åka ut utanför stan eller någonstans där det inte skjuts så mycket fyrverkerier kan det vara bra. Det finns t ex flera av de hotell som ligger nära flygplatser, där det är fyrverkerifritt, som har övernattningsmöjlighet med hund.

Man hålla bör hålla sig inomhus när fyrverkerierna drar igång, sätta på musik och dra för gardiner för att minska ljud och ljus. Det är viktigt att du själv försöker hålla dig lugn även om du tycker att det är jobbigt att se din hund eller katt så rädd och stressad.

Ge gärna ditt djur något gott att tugga på eller använd dig av någon matleksak för att dra uppmärksamheten från fyrverkerierna. Se också till att hunden är rastad ordentligt på dagtid innan de värsta fyrverkerierna sätter i gång, och försök se till att katten har kommit in innan det brakar loss på nyårskvällen.

För vissa hundar behövs det något mer lugnande än det man kan göra själv som djurägare och då kan man ta Kosttillskott, feromoner eller thundershirt till hjälp.

Vid mild oro finns det receptfria kosttillskott och preparat så som, Adaptil, Feeliway och Zylkene som kan hjälpa till att lugna katten eller hunden. Thundershirt är en typ av väst som eventuellt kan hjälpa till att lugna vid ljudrädslor och på nätet kan man få tips på hur man själv kan göra ”lugnande bandage” som liknar thundershirt.